Welcome to Our Website

Terlikle araba kullanmanın cezası olmalı mı?

EREN KOCA Haber Merkezi – Terlikle araç kullanmak yasak mı ve cezası var mı? Uzmanlar konuyu Milliyet’e değerlendirdi.

‘Sandalette sorun yok’

“Genel olarak sürüş sırasında dikkatli ve güvenli olmak önemlidir. Uygun ayakkabı giymek, sürüş becerilerinizi en üst düzeye çıkarır ve yaşanabilecek bir kaza durumunda ayaklarınızı korur” diyen Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkan Yardımcısı Alpay Lök, “Terlikle araç kullanmak tehlikeli ancak cezası yok. Bizde ve Almanya’da. Terlik ayaktan çıkıp fren pedalının altına girebilir ve fren yapılmasını engelleyebilir, acil fren yaparken ayaktan çıkabilir, pedal hassasiyetini bozar. Almanya’da sigorta tazminat ödeme konusunda çekince gösterebilirmiş. Uzmanlar tarafından kesinlikle tavsiye edilmiyor. Arkadan bağlı sandalet sorunsuz” dedi.

‘Bir cezası yok’

Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Mert İntepe “Terlikle araç kullanmanın belirlenmiş bir cezası yok ancak acil durumda fren yapmaya çalıştığınızda terlik ayağınızın altından genelde kayar ya da ayağınızdan çıkar fren yapamazsınız. Diğer taraftan da fren yapmak bir güç uygulamak ister ortalama bir insan sert ve acil durumda bir fren yaptığında 75 kilogramlık bir güç uygulayarak fren yapıyordur. Bunu da terlikle başaramazsınız. Tabanın gücünden ayağınız güç alır ve fren emniyetiniz gelişir” ifadelerini kullandı.

‘Kaskoda kısıtlama yok’

Sigorta Sorunları Derneği (SİSODER) Başkan Vekili Şükrü Okatan ise şunları söyledi:

“Sigorta şirketleri kasko ve trafik poliçelerinde terlikle araç kullanımı konusunda herhangi bir kısıtlama yapmamaktadırlar. Poliçelerde bununla alakalı herhangi bir kısıtlama engeli bulunmamaktadır ancak ticari araçlar kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taksi, otobüs tarzı araçlarda kamu açısından şoförlerin riayet etmesi gereken kurallar olarak çıplak ayak ve terlikle araç kullanımını yasaklamaktadır. Bu da kamu ile alakalıdır. Sigorta şirketleri bu tarz hasarlarda ödeme yapmaktadır.”

‘İşlem yapılabilir’

Kaza eksperleri ve bilirkişilere göre, terlikle araç kullanmanın cezası yok, ancak bir kazada böyle bir tespit olursa mahkeme aşamasında sürücünün refleks vermesine etkisine kanaat gelirse “trafik güvenliğini tehlikeye düşürme maddesi” işletilebiliyor.

Kazaya neden olan sürücü terlikle çıktı

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde geçen hafta sollama yapmak isteyen Hüseyin B. idaresindeki otomobil, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu aynı yönde ilerleyen M.Ş. idaresindeki otomobile çarptı. İhbar üzerine olay yerine gelen trafik ekipleri, yaptıkları alkol testinde Hüseyin B.’nin 1.5 promil alkollü olduğunu tespit etti. Kazaya neden olan alkollü sürücünün ayağındaki terliklerle araç sürmesi dikkat çekti. Aracın da kiralık olduğu öğrenilirken, sürücüye alkollü araç sürmekten işlem yapılıp araç trafikten men edildi. İHA

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir