Gelişmekte olan ülkeler için yılda 300 milyar dolarlık finansman hedefi kabul edildi
Azerbaycan’da Yapılan BM İklim Değişikliği Konferansında Uluslararası İklim Finansmanı Hedefi Kabul Edildi
BM İklim Değişikliği Konferansı (COP29), Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşti.
Konferansın en önemli gündem maddesi olan uluslararası iklim finansmanının artırılması konusundaki taslak metin üzerinde anlaşma sağlandı. Yeni Toplu Nicel Hedef (NCQG) olarak adlandırılan anlaşma, gelişmekte olan ülkeler için sağlanan finansmanın 2035 yılına kadar yılda en az 1.3 trilyon ABD dolarına çıkarılmasını amaçlıyor. Bu hedef için tüm aktörlere iş birliği çağrısında bulunuldu.
Anlaşmada, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği ile mücadele edebilmesini desteklemek için kamu finansmanının yıllık 300 milyar ABD dolarına yükseltilmesi kararlaştırıldı. Bu rakam, önceki hedef olan 100 milyar ABD dolarından çok daha yüksek bir miktarı ifade ediyor.
Anlaşmaya İlişkin Tepkiler
Anlaşmanın kabul edilmesiyle birlikte salonu dolduran delegelerden bazıları alkışlarla karşıladı. Ancak bazı delegeler, zengin ülkelerin daha fazla taahhütte bulunmaması nedeniyle tepkilerini dile getirdi.
Önceki Taslak Metinde Uzlaşma Sağlanamadı
COP29 Başkanlığı tarafından yayınlanan önceki taslak metin yetersiz bulunduğu için yeni bir metin hazırlandı. Bu yeni taslak metin, gelişmiş ülkelerin liderliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim eylemleri için 2035 yılına kadar yıllık 250 milyar ABD doları finansman hedefini belirliyordu. Ancak gelişmekte olan ülkelerin bu miktarı yetersiz bulması üzerine taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı.